Τι είναι ψυχίατρος;
Ένας ψυχίατρος είναι ιατρός που ειδικεύεται στη ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών χρήσης ουσιών. Αυτό σημαίνει ότι ένας ψυχίατρος μπορεί να αποκλείσει τα φυσικά αίτια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Έχει γνώση και ικανότητα να αξιολογήσει τόσο τις ψυχικές όσο και τις σωματικές πτυχές των ψυχολογικών προβλημάτων.
Η ψυχιατρική είναι ο κλάδος της ιατρικής που εστιάζει στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη ψυχικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών.
Πώς μπορώ να ξέρω αν χρειάζεται να ζητήσω βοήθεια και να δω έναν ψυχίατρο
Οι άνθρωποι αναζητούν ψυχιατρική βοήθεια για πολλούς λόγους. Τα προβλήματα μπορεί να είναι ξαφνικά, όπως κρίσεις πανικού, σκέψεις αυτοκτονίας ή αϋπνία. Ή μπορεί να είναι πιο μακροπρόθεσμα, όπως τα συναισθήματα της θλίψης, της απελπισίας ή της ανησυχίας, προκαλώντας δυσκολίες στην καθημερινή ζωή, σχέσεις και επαγγελματική ζωή. Πολλές φορές, τα άτομα ζητάνε βοήθεια μετά από προτροπή φίλων και συγγενών. Συχνά μπορεί να σκέφτεστε ότι «πρέπει να είστε δυνατοί», «θα περάσει μόνο του» ή θα το «αντιμετωπίσετε μόνοι σας». Πολλά συμπτώματα ενδεχομένως, να περάσουν και μόνα τους, αλλά πολλές φορές αυτό μπορεί να πάρει πολύ καιρό και να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ίδιο το άτομο και τους γύρω του. Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Τι να περιμένω στην πρώτη συνάντηση;
Συνήθως, στην πρώτη μας συνάντηση θα αφιερώσουμε χρόνο στην αξιολόγηση των δυσκολιών και συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε. Είναι σημαντική η λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού, ώστε να κατανοήσουμε την αιτία των προβλημάτων και συμπτωμάτων σας.
Υπάρχει περίπτωση να σας ζητήσω να κάνετε κάποιες εξετάσεις, ώστε να αποκλείσουμε φυσικές νόσους που μπορεί να παρουσιάζονται με ψυχιατρικά προβλήματα και για να σας συνταγογραφηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (αν θεωρηθεί απαραίτητο).
Η διάγνωση βασίζεται σε κριτήρια που καθορίζονται στο Εγχειρίδιο Διαγνωστικών και Στατιστικών Ψυχικών Διαταραχών του APA (DSM-5) και το ICD-10.
Ποιες θεραπείες χρησιμοποιούν οι Ψυχίατροι;
Οι ψυχίατροι χρησιμοποιούν μια ποικιλία θεραπειών συνδυαστικά όπως ψυχοθεραπεία, φάρμακα, ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και άλλες θεραπείες, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς.
Η φαρμακευτική αγωγή σε ψυχιατρικές νόσους είναι εξίσου σημαντική με τα φάρμακα σε σωματικές νόσους όπως η αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Είναι σημαντικό οποιεσδήποτε αλλαγές να τις συζητάτε με τον γιατρό σας. Οι ασθενείς με μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συναντώνται περιοδικά με τον ψυχίατρο τους για να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και τυχόν πιθανές παρενέργειες.
Η ψυχοθεραπεία, που μερικές φορές ονομάζεται θεραπεία ομιλίας, είναι μια θεραπεία που περιλαμβάνει μια συνομιλία μεταξύ ενός θεραπευτή και ενός ασθενούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας ψυχικών διαταραχών και συναισθηματικών δυσκολιών. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει, ώστε ο ασθενής να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει λίγες μόνο συνεδρίες για μία ή δύο εβδομάδες ή μπορεί να χρειαστούν πολλές συνεδρίες για μια περίοδο μηνών.
Ποια η διαφορά μεταξύ ψυχιάτρου και ψυχολόγου;
Ένας ψυχολόγος μετά το πρώτο του πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη συνέχεια λαμβάνει μεταπτυχιακό (MSc) ή διδακτορικό δίπλωμα (PsychD ή PhD) στην εφαρμοσμένη Ψυχολογία (Συμβουλευτική ή Κλινική). Οι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται σε μια σειρά από διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου προσαρμόζουν τη θεραπεία.
Ο ψυχίατρος είναι ιατρός που εξειδικεύεται στην ψυχική υγεία και μπορεί να διαγνώσει και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, συνήθως, συνδυάζοντας φαρμακευτική αγωγή, ψυχοεκπαίδευση και ψυχοθεραπεία.
Δρ. Αρετή Παυλίδου